آنوریسم آئورت در واقع برآمدگی در دیواره آئورت، شریان اصلی قلب شما است. این بیماری در یک ناحیه ضعیف در دیواره شریان ایجاد می شود. آنها ممکن است پاره شوند یا شکافته شوند، که می تواند باعث خونریزی داخلی خطرناک شود یا جریان خون را از قلب شما به اندام های مختلف مسدود کند.
آنوریسم آئورت چیست؟
آئورت بزرگترین شریان بدن است. خون و اکسیژن را از قلب شما به سایر قسمت های بدن می رساند. شکل آن مانند یک نیشکر خمیده است. آئورت صعودی به قلب شما منتهی می شود. آئورت نزولی به سمت پایین به سمت شکم شما (شکم) حرکت می کند.
آنوریسم می تواند در هر شریانی ایجاد شود. این عارضه زمانی ایجاد می شود که در دیواره آئورت شما ضعف وجود داشته باشد. فشار خون پمپاژ شده از طریق شریان باعث برآمدگی بالون مانند در ناحیه ضعیف آئورت می شود. به این برآمدگی آنوریسم آئورت می گویند.
انواع مختلف آنوریسم آئورت چیست؟
دو نوع مختلف آنوریسم آئورت وجود دارد. آنها بر قسمت های مختلف بدن شما تأثیر می گذارند:
آنوریسم آئورت شکمی (AAA): این عارضه شکمی در “دسته” آئورت شما که به سمت پایین است ایجاد می شود.
آنوریسم آئورت توراسیک (TAA): این عارضه قفسه سینه (آنوریسم قلب) در بخشی ایجاد می شود که به شکل U وارونه در بالای آئورت شما است. در افراد مبتلا به سندرم مارفان (یک اختلال بافت همبند)، TAA ممکن است در آئورت صعودی رخ دهد.
این بیماری چقدر شایع است؟
آنوریسم آئورت شکمی در مردان د، 4 تا 6 برابر بیشتر از زنان است. این بیماری تنها حدود 1٪ از مردان 55 تا 64 ساله را مبتلا می کند. این بیماری با توجه به هر دهه سنی بالاتر شایع تر می شوند. این احتمال در هر 10 سال زندگی تا 4 درصد افزایش می یابد.
این عارضه شکمی بیشتر از همین عارضه در قفسه سینه رخ می دهد. این ممکن است به این دلیل باشد که دیواره آئورت سینه ای شما ضخیم تر و قوی تر از دیواره آئورت شکمی است.
عوامل خطر برای آنوریسم آئورت چیست؟
هم سابقه خانوادگی و هم سبک زندگی شما می توانند در خطر ابتلا به آنوریسم آئورت نقش داشته باشند. این عارضه اغلب در افرادی رخ می دهد که:
- سیگاری هستند.
- بالای 65 سال سن دارند.
- مرد هستند.
- سابقه خانوادگی این بیماری را داشته باشید.
- فشار خون بالا دارند.
چه چیزی باعث آنوریسم آئورت می شود؟
علل این عارضه اغلب ناشناخته است، اما می تواند شامل موارد زیر باشد:
آترواسکلروز (تنگ شدن رگ ها).
التهاب رگ ها.
شرایط ارثی، به ویژه آنهایی که بر بافت همبند تأثیر می گذارند (مانند سندرم مارفان و سندرم اهلرز دانلوس).
آسیب به آئورت.
عفونت هایی مانند سیفلیس.
علائم آنوریسم آئورت چیست؟
در بسیاری از موارد، افراد نمی دانند که این عارضه را دارند. آنوریسم اغلب تا زمانی که پاره نشود (نترکد) هیچ علامتی ایجاد نمی کند.
اگر آنوریسم پاره شود، یک وضعیت اورژانس پزشکی است که نیاز به درمان فوری دارد.
علائم پارگی آنوریسم به طور ناگهانی ظاهر می شود و می تواند شامل موارد زیر باشد:
سرگیجه یا سبکی سر.
ضربان قلب سریع.
درد ناگهانی و شدید قفسه سینه، درد شکم یا کمر درد.
پیدا کردن آنوریسم آئورت قبل از پارگی بهترین شانس شما را برای بهبودی فراهم می کند. با رشد این عارضه، ممکن است علائم زیر را مشاهده کنید:
مشکل در تنفس یا تنگی نفس.
احساس سیری حتی بعد از یک وعده غذایی کوچک.
درد در هر جایی که آنوریسم در حال رشد است (می تواند در گردن، پشت، قفسه سینه یا شکم شما باشد).
بلع دردناک یا مشکل.
تورم بازوها، گردن یا صورت شما.
عوارض آنوریسم آئورت چیست؟
اگر آنوریسم آئورت پاره شود، باعث خونریزی داخلی می شود. بسته به محل آنوریسم، پارگی می تواند بسیار خطرناک باشد. حتی تهدید کننده زندگی شما. با درمان فوری، بسیاری از افراد می توانند از پارگی آنوریسم بهبود یابند.
این عارضه در حال رشد همچنین می تواند منجر به پارگی (کالبد شکافی آئورت) در دیواره شریان شود. کالبد شکافی اجازه می دهد تا خون در بین دیواره های شریان نشت کند. این باعث باریک شدن شریان می شود. شریان تنگ شده جریان خون را از قلب به نواحی دیگر کاهش می دهد یا مسدود می کند. فشار خونی که در دیواره سرخرگ ها جمع می شود نیز می تواند باعث پارگی آنوریسم شود.
آنوریسم آئورت چگونه تشخیص داده می شود؟
بسیاری از آنوریسم ها بدون ایجاد علائم ایجاد می شوند. پزشکان قلب اغلب این آنوریسم ها را در طی معاینات معمول یا غربالگری کشف می کنند.
اگر در معرض خطر بالای ابتلا به این عارضه هستید یا علائم آنوریسمی دارید پزشک شما آزمایشات تصویربرداری را انجام می دهد. تست های تصویربرداری که می توانند این عارضه را پیدا کرده و به تشخیص آن کمک کنند عبارتند از:
سی تی اسکن.
CT یا MRI آنژیوگرافی.
سونوگرافی.
آنوریسم آئورت پاره نشده چگونه درمان می شود؟
اگر آنوریسم آئورت پاره نشده دارید، پزشک وضعیت شما را از نزدیک زیر نظر خواهد گرفت. اگر فاکتورهای خطری برای ایجاد این عارضه دارید، ممکن است پزشک شما غربالگری های منظم را نیز توصیه کند.
هدف از درمان، جلوگیری از بزرگ شدن آنوریسم به اندازه ای است که شریان را پاره کند. برای آنوریسم های کوچکتر و پاره نشده، پزشک ممکن است داروهایی را برای بهبود جریان خون، کاهش فشار خون یا کنترل کلسترول تجویز کند. همه می توانند به کند کردن رشد آنوریسم و کاهش فشار بر دیواره شریان کمک کنند.
انواع جراحی آنوریسم آئورت چیست؟
آنوریسم های بزرگ در معرض خطر تشریح یا پارگی ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. پزشک شما ممکن است از یکی از این نوع روش های جراحی برای درمان آنوریسم آئورت استفاده کند:
ترمیم آنوریسم باز: پزشک شما آنوریسم را برمی دارد و یک پیوند (بخشی از لوله های تخصصی) را در محل برای ترمیم شریان می دوزد. در صورت ترکیدن آنوریسم جراحی باز ترمیم آنوریسم نیز ممکن است لازم باشد.
ترمیم آنوریسم اندوواسکولار (EVAR): جراحی اندوواسکولار یک روش کم تهاجمی برای رفع این عارضه است. در طول این روش، ارائه دهنده شما از یک کاتتر (لوله نازک) برای وارد کردن یک پیوند برای تقویت یا ترمیم شریان استفاده می کند. به این روش ترمیم آنوریسم درون عروقی قفسه سینه (TEVAR) یا ترمیم آنوریسم درون عروقی فنستره (FEVAR) نیز گفته می شود.
آیا می توانم از آنوریسم آئورت جلوگیری کنم؟
فشار خون بالا، کلسترول بالا یا استفاده از محصولات تنباکو خطر ابتلا به این عارضه را افزایش می دهد. شما می توانید با حفظ یک سبک زندگی سالم خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهید. این شامل:
داشتن یک رژیم غذایی سالم برای قلب
ورزش منظم.
حفظ وزن سالم.
ترک سیگار و استفاده نکردن از محصولات تنباکو
هشدارهای اساسی برای افراد مبتلا به آنوریسم آئورت چیست؟
با نظارت و درمان دقیق، ارائه دهنده شما می تواند به شما در کنترلاین بیماری کمک کند. در حالت ایده آل، تیم مراقبت های بهداشتی شما می تواند این عارضه را قبل از پارگی شناسایی و از آن مراقبت کند.
اگر آنوریسم آئورت پاره شد، فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. بدون درمان سریع، پارگی با این عارضه می تواند کشنده باشد. هر دو جراحی باز و اندوواسکولار می توانند با موفقیت آنوریسم پارگی آئورت را درمان کنند.