اندوکاردیت، در واقع التهابی است که در پوشش درونی قلب بوجود می آید و علت ایجاد آن نیز باکتریایی است. زمانی که التهاب بوجود آمده نتیجه عفونت باشد، این بیماری به اصطلاح Infectious Endocarditis گفته می شود. اندوکاردیت در کسانی که قلب آن ها سالم است، غیرعادی است. این بیماریاکرا آن سری از افرادی را که مبتلا به بیماری قلبی هستند را دچار یکسری مشکلات جدی خواهد کرد. اما با این وجود هم، امکان بروز آن در افراد سالم هم وجود دارد و در صورتی که درمان نشود می تواند خطرناک شود.
اندوکاردیت قلب و عوامل ایجاد آن
اندوکاردیت، التهابی است که سلامت قلب را تهدید می کند و عامل اصلی ایجاد آن عفونت است. باکتریها، قارچها و یا سایر میکروبهای بخش های دیگر بدن همانند دهان، از راه گردش خون در بدن پخش می شود و به نقاطی از قلب آسیب دیده هستند اتصال می یابند. بیشتر بخوانید: پریکاردیت
در صورتی که بیماری سریعا درمان نگردد، این بیماری قادر است به دریچه های قلب صدمه بزند و حتی آن را از بین ببرد. برای درمان این بیماری باید از داروها و یا بعضی از اوقات عمل جراحی انجام شود. اغلب کسانی که بیشتر از بقیه در معرض ابتلا به این بیماری هستند دریچه های آن ها آسیب دیده، انواع مشکلات قلبی و یا دریچه های قلب مصنوعی دارند.
علت اندوکاردیت عفونی قلب چیست؟
دلیل اصلی اندوکاردیت، رشد یافتن بیش از اندازه باکتری هاست. با این وجود اغلب این نوع باکتری ها در سطوح بیرونی و درونی بدنتان زندگی می کنند. ولی این امکان وجود دارد که شما با نوشیدن و خوردن مواد غذایی ای که این نوع باکتری را انتقال می دهند، آن ها را وارد جریان خونتان بکنید. همچنین این باکتری ها قادرند از راه بریدگی های پوستی وارد دهان و یا جریان خون شما شوند. سیستم ایمنی بدن شما معمولا پیش از اینکه این باکتری ها مشکل ایجاد کنند با آن مقابله می کند. ولی این روال در بعضی افراد این مقابله به شکست می انجامد.
درباره اندوکاردیت عفونی، میکروب ها از راه جریان خون خود را به قلب می رسانند و در آنجا تکثیر شده و موجب التهاب می شوند. بعلاوه این بیماری می تواند با سایر میکروب ها و یا قارچ ها هم بوجود بیاید. دقت داشته باشید که خوردن و آشامیدن تنها راهی نیست که این میکروب ها می توانند وارد بدنتان شود. آن ها قادرند از راه های زیرهم وارد جریان خونتان بشوند:
- با مسواک زدن
- رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان
- صدمه دیدن لثه
- مبتلا شدن به بیماری های مقاربتی
- آلوده شدن از طریق سوزن آلوده
- وارد شدن عفونت به وسیله سوند ادراری و یا کاتتر داخل وریدی
علائم اندوکاردیت قلب
اندوکاردیت می تواند به آرامی و بصورت ناگهانی بوجود بیاید، شدت ابتلا به این بیماری به حجم عفونتی که میکروب ها بوجود آورده اند بستگی دارد و اینکه مشکلات قلبی دیگری هم دارید یا خیر. علامت ها و نشانه های این بیماری در افراد مختلف باهم فرق دارد. نشانه های شایع آن شامل موارد زیر است:
- داشتن درد در مفاصل و عضلات
- درد در ناحیه قفسه سینه زمان نفس کشیدن
- احساس خستگی غیرعادی
- علائم آنفولانزا مانند تب و لرز
- تعریق شبانه
- نفس تنگی
- ورم در ناحیه پاها یا شکم
- داشتن مشکل سوفل قلبی جدید و یا تغییر یافته (صدای غیر طبیعی قلب)
سایر علائم کمتر شایع این بیماری ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- پایین آمدن وزن بی دلیل
- مشاهده خون در ادرار که ممکن است شما نتوانید آن را ببینید که لازم است پزشک باید آن را با میکروسکوپ بررسی کند.
- داشتن حساسیت طحال
- بوجود آمدن لکههای قرمز در کف پا یا دست
- بوجود آمدن لکههای قرمز رنگ و حساس در زیر پوست انگشتان دست یا پا
- ایجاد لکههای ریز به رنگ بنفش و یا قرمز روی پوست، در سفیدی چشم ها یا درون حفره دهان
علائم این بیماری عفونی از هر فرد به فرد دیگر کاملا متفاوت است. این علائم در گذر زمان تغییر خواهند کرد و بسته به عفونت، سلامت قلبی و مدت زمان وجود عفونت وابسته است. در صورتی که پیشینه مشکلات قلبی، جراحی قلب و یا اندوکاردیت در گذشته دارید، اگر هر یک از این علائم بروز کند سریع با پزشکتان تماس بگیرید.
در صورتی که تب دائمی دارید و از بین نمی رود یا دچار خستگی غیر عادی شده اید با دکتر خود تماس بگیرید.
علاوه بر این، در صورتی که برای درمان خود آنتی بیوتیک مصرف می کنید، اگر دچار اسهال، بثورات پوستی، خارش و یا درد مفصلی شدید باید حتما با پزشکتان مشورت کنید. ممکن است این علائم به این معنا باشد که شما به آنتی بیوتیک تجویز واکنش نشان بدهید. بیشتر بخوانید: عفونت قلبی
راه های تشخیص اندوکاردیت عفونی قلب
پزشک پیش از انجام هر نوع آزمایشی ، علائم و پیشینه پزشکی تان را مورد بررسی قرار می دهد. بعد از این بررسی ها، پزشک با گوشی صدای قلب شما را گوش می دهد و به همین منظور آزمایشات زیر را هم ممکن است برایتان تجویز کند:
- آزمایش خون
آزمایش خون با این منظور تجویز می گردد که پزشک بتواند بررسی کند که آیا باکتریها، قارچها یا دیگر میکروارگانیسمها موجب ابتلا به این بیماری شده اند یا خیر. همچنین امکان دارد علائم شما به دلیل بیماری دیگری همچون کم خونی بوجود آمده باشد.
- اکوکاردیوگرافی
اکوکاردیوگرافی در واقع آزمایشی است که عکس برداری بدون تابش است، به این معنا که برای دیدن قلب و دریچههای آن مورد استفاده قرار می گیرد. این آزمایش با منظور عکس برداری در ناحیه جلوی قفسه سینه، از امواج فراصوت به منظور ایجاد تصویری از قلب شما استفاده میکند. پزشک شما ممکن است از این آزمایش عکس برداری برای پیدا کردن علائم آسیب یا حرکات غیرعادی قلب استفاده کند.
- اکوکاردیوگرافی از راه مری
مانی که به کمک آزمایش های پیشین، اطلاعات لازم برای آنالیز صحیح قلب فراهم نگردد، این امکان هست که پزشک آزمایش عکس برداری اضافی را برایتان تجویز کند. این آزمایش به منظور مشاهده قلب به کمک مری مورد استفاده قرار می گیرد.
- اکتروکاردیوگرام
این امکان وجود دارد که برای بهتر دیدن فعالیت های الکتریکی قلب، نوار قلب هم تجویز شود. این آزمایش ریتم و یا ضربان قلب غیر عادی را نشان می دهد. یک تکنسین بین 12الی 15 الکترود نرم را به پوست شما اتصال داده و این الکترود ها به یکسری سیم های الکتریکی متصل شده و در نهایت آن ها را به دستگاه وصل می کند.
- اشعه ایکس قفسه سینه
بعضی از مشکلات ریوی هم ممکن است علائمی مشابه اندوکاردیت را به وجود بیاورد. این امکان هست که از اشعه ایکس ناحیه قفسه سینه برای دیدن ریه های شما استفاده کند. پزشک می تواند ببیند که ظاهرشان دارای مشکل است یا خیر و اینکه مایعی در آن ها جمع شده است یا نه.