برادی کاردی عبارتست از ضربان آهسته قلب. قلب بزرگسالان در حال استراحت معمولا بین 60 تا 100 بار در دقیقه می تپد. اگر برادی کاردی دارید، قلب شما کمتر از 60 بار در دقیقه می زند.
اگر ضربان قلب بسیار کند باشد و قلب نتواند خون غنی از اکسیژن کافی را به بدن پمپاژ کند، برادی کاردی می تواند یک مشکل جدی باشد. اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است احساس سرگیجه، خستگی یا ضعف شدید و تنگی نفس داشته باشید. گاهی اوقات برادی کاردی علائم یا عوارضی ایجاد نمی کند.
ضربان قلب آهسته همیشه نگران کننده نیست. به عنوان مثال، ضربان قلب در حالت استراحت بین 40 تا 60 ضربه در دقیقه در طول خواب و در برخی افراد، به ویژه جوانان سالم و ورزشکاران حرفه ای، بسیار رایج است.
علائم برادی کاردی
در این عارضه ضربان قلب کند تر از حالت معمول است در نتیجه می تواند از دریافت اکسیژن کافی به مغز و سایر اندام ها جلوگیری به عمل آورد و احتمالاً این علائم و نشانه ها را ایجاد می کند:
درد قفسه سینه
گیجی یا مشکلات حافظه
سرگیجه یا سبکی سر
شخص در طول فعالیت بدنی به راحتی خسته می شود
بی حالی
غش (سنکوپ)
تنگی نفس
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
بسیاری از چیزها می توانند علائم و نشانه های برادی کاردی را ایجاد کنند. دریافت یک تشخیص سریع، دقیق و مراقبت مناسب بسیار مهم است. اگر نگران کاهش ضربان قلب هستید، حتما به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.
اگر دچار غش یه سنکوپ شدید، در تنفس مشکل دارید همچنین اگر درد قفسه سینه بیش از چند دقیقه طول کشید، حتما به پزشک متخصص قلب و عروق و یا اورژانس مراجعه کنید.
علل عارضه برادی کاردی
برادی کاردی می تواند ناشی از موارد زیر باشد:
آسیب به بافت قلب که به علت افزایش سن اتفاق می افتد
آسیب به بافت های قلب در اثر بیماری یا سکته قلبی
بیماری قلبی در بدو تولد (نقص مادرزادی قلب)
التهاب بافت قلب (میوکاردیت)
عارضه جراحی قلب
کم کاری غده تیروئید
عدم تعادل مواد شیمیایی در خون، مانند پتاسیم یا کلسیم
مکث های مکرر در تنفس در طول خواب (آپنه انسدادی خواب)
بیماری های التهابی مانند تب روماتیسمی یا لوپوس
برخی داروها، از جمله آرام بخش ها و داروهایی که برای درمان اختلالات ریتم قلب، فشار خون بالا و برخی اختلالات سلامت روان استفاده می شوند.
برای درک بهتر علل برادی کاردی، ممکن است دانستن نحوه ضربان قلب به طور معمول مفید باشد.
قلب در حالت نرمال دارای چهار حفره است – دو حفره فوقانی (دهلیز) و دو حفره پایین (بطن). در قسمت بالای سمت راست قلب (دهلیز راست) گروهی از سلول ها به نام گره سینوسی وجود دارد. گره سینوسی، ضربان ساز طبیعی قلب است. سیگنالی را تولید می کند که هر ضربان قلب را شروع می کند.
برادی کاردی زمانی رخ می دهد که این سیگنال ها کند یا مسدود شوند.
مشکلات گره سینوسی
برادی کاردی اغلب در ناحیه ای از قلب به نام گره سینوسی شروع می شود. در برخی از افراد، مشکلات گره سینوسی باعث ضربان قلب آهسته و سریع متناوب می شود.
بلوک قلبی (بلوک دهلیزی)
اگر سیگنال های الکتریکی قلب به درستی از حفره های بالایی (دهلیزها) به حفره های پایینی (بطن ها) حرکت نکنند، برادی کاردی نیز ممکن است رخ دهد. اگر این اتفاق بیفتد، این بیماری بلوک قلبی یا بلوک دهلیزی نامیده می شود.
بلوک های قلبی به سه گروه اصلی تقسیم می شوند.
بلوک قلبی درجه یک: در خفیف ترین شکل، تمام سیگنال های الکتریکی دهلیزها به بطن ها می رسد، اما سیگنال کند می شود. بلوک درجه یک قلب به ندرت باعث ایجاد علائم می شود و اگر مشکل دیگری در سیگنال دهی الکتریکی وجود نداشته باشد، معمولاً نیازی به درمان ندارد.
بلوک قلبی درجه دو: همه سیگنال های الکتریکی به بطن نمی رسند. برخی از ضربان ها کاهش می یابد و در نتیجه ریتم قلب کندتر و گاهی اوقات نامنظم می شود.
بلوک قلبی درجه سوم (کامل): هیچ یک از سیگنال های الکتریکی دهلیزها به بطن نمی رسد. هنگامی که این اتفاق می افتد، بطن ها معمولاً خود به خود اما با سرعت بسیار آهسته می تپند.
عوامل خطر
برادی کاردی اغلب با آسیب به بافت قلب در اثر برخی از انواع بیماری قلبی همراه است. هر چیزی که خطر ابتلا به مشکلات قلبی را افزایش دهد می تواند خطر برادی کاردی را افزایش دهد. عوامل خطر بیماری قلبی عبارتند از:
افزایش سن
فشار خون بالا
استعمال دخانیات
مصرف بیش از حد الکل
استرس و اضطراب
تغییرات سبک زندگی یا درمان های پزشکی ممکن است به کاهش خطر بیماری قلبی کمک کند.
عوارض
عوارض احتمالی برادی کاردی می تواند شامل موارد زیر باشد:
غش یا سنکوپ مکرر
ناتوانی قلب در پمپاژ خون کافی (نارسایی قلبی)
ایست قلبی ناگهانی
مرگ ناگهانی
جلوگیری از برادی کاردی
برادی کاردی می تواند توسط برخی داروها ایجاد شود، به خصوص اگر آنها در دوزهای بالا مصرف شوند، بنا بر این، مهم است که همه داروها را طبق دستور مصرف کنید. اگرچه برادی کاردی به طور معمول قابل پیشگیری نیست، اما پزشکان راهکارهایی را برای کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی توصیه می کنند.
اقدامات ذیل را برای سلامت قلب انجام دهید
بصورت منظم ورزش کنید. پزشک ممکن است به شما توصیه هایی در مورد اینکه چه مقدار و چه نوع ورزش برای شما بهتر است به شما بدهد.
رژیم غذایی سالم داشته باشید. یک رژیم غذایی سالم شامل غذاهای کم چرب، کم نمک و کم قند که سرشار از میوه ها، سبزیجات و غلات کامل است، بهترین گزینه برای سلامت قلب و عروق خواهد بود.
وزن سالم؛ اضافه وزن خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می دهد.
فشار خون و کلسترول را تحت کنترل نگه دارید. تغییراتی در سبک زندگی ایجاد کنید و داروهای تجویز شده را برای کنترل فشار خون بالا، دیابت و کلسترول بالا مصرف کنید.
سیگار نکشید!
مشروبات الکلی مصرف نکنید یا در صورت مصرف، این کار را در حد اعتدال انجام دهید. اگر می خواهید الکل بنوشید، این کار را در حد اعتدال انجام دهید.
استرس خود را کنترل کنید. احساسات شدید ممکن است بر ضربان قلب تأثیر بگذارد. برخی از راه های کاهش استرس عبارتند از: ورزش منظم، مدیتیشن و یوگا.
بطور منظم چکاپ بروید.
این کار به جلوگیری از بسیاری از بیماری ها کمک می کند.
بیماری های قلبی زمینه ای خود را کنترل و درمان کنید
اگر بیماری قلبی دارید، اقدامات و درمانهایی وجود دارد که می توانید برای کاهش خطر ابتلا به برادی کاردی یا سایر اختلالات ریتم قلب انجام دهید.