تنگی دریچه میترال قلب

تنگی دریچه میترال قلب

آنچه می خوانید

تنگی دریچه میترال (گاهی اوقات تنگی میترال نامیده می شود) نوعی عارضه است که در اثر باریک شدن یا انسداد دریچه میترال در داخل قلب ایجاد می شود. در حالی که در بسیاری از افراد علائمی ایجاد نمی کند، در برخی می تواند باعث مشکلات ریتم قلب و افزایش خطر سکته شود. تنگی دریچه میترال به این معنی است که خونی که بین حفره‌های سمت چپ قلب شما حرکت می‌کند، نمی‌تواند به راحتی جریان یابد. عفونت باکتریایی قبلی تقریباً همیشه علت آن است، اما کودکان نیز ممکن است در هنگام تولد به این بیماری مبتلا شوند. در افراد مسن نیز ممکن است رخ دهد.

تنگی دریچه میترال چیست؟

تنگی دریچه میترال (گاهی اوقات تنگی میترال نامیده می شود) بیماری است که باعث باریک شدن یا انسداد دریچه میترال در داخل قلب می شود. با گذشت زمان، این وضعیت می تواند باعث مشکلات ریتمی، افزایش خطر سکته مغزی و ممکن است منجر به نارسایی قلبی و حتی مرگ شود. تنگی دریچه میترال به این معنی است که خونی که بین حفره‌ های سمت چپ قلب حرکت می‌کند، نمی‌تواند به راحتی جریان یابد. این وضعیت تقریباً همیشه نتیجه یک واکنش آلرژیک یا ایمنی به یک عفونت باکتریایی است، اما کودکان نیز ممکن است در هنگام تولد دچار آن شوند، این عارضه در افراد مسن نیز ممکن است رخ دهد.

تنگی میترال قلب بیشتر برای چه کسانی رخ می دهد؟

تنگی میترال در زنان بسیار بیشتر از مردان اتفاق می افتد. در کشورهای توسعه یافته، افراد 50 و 60 ساله اکثر موارد تنگی میترال را تشکیل می دهند. در کشورهای در حال توسعه، این یک تشخیص شایع تر در بزرگسالان جوان است. هنگامی که در نوزادان و کودکان رخ می دهد، بیشتر موارد قبل از 2 سالگی دیده می شود. همچنین ممکن است در صورتی که یکی از بستگان شما نیز به آن مبتلا باشد، خطر ابتلا به آن را افزایش می دهد.

تنگی دریچه میترال چقدر شایع است؟

تنگی میترال یک بیماری کمتر شایع به خصوص در کشورهای توسعه یافته است. این بیماری از هر 100000 نفر در ایالات متحده، 1 نفر را تحت تاثیر قرار می دهد و در کشورهای در حال توسعه شایع تر است، به خصوص زمانی که دسترسی محدود به آنتی بیوتیک ها و مراقبت های پزشکی وجود دارد. خوشبختانه در ایران با وجود متخصص های قلب خوب در همه شهرها دسترسی آسان به پزشکان این حوزه فراهم است.

مشاوره-تخصصی-آنلاین-دکتر-بهاره-جهانشاهی

چه علتی باعث تنگی دریچه میترال می شود؟

دریچه میترال در سمت چپ قلب شما قرار دارد و جریان خون را از دهلیز چپ به بطن چپ هدایت می کند. این اولین دریچه ای است که خون پس از عبور از ریه برای جمع آوری اکسیژن باید از آن عبور کند.

چند دلیل مختلف برای تنگی میترال وجود دارد:

آسیب ناشی از عفونت: تب روماتیسمی شایع ترین علت تنگی دریچه میترال است. این اتفاق زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن در هنگام مبارزه با عفونت باکتریایی درمان نشده به دریچه آسیب می رساند. تنگی میترال روماتیسمی با گذشت زمان بدتر می شود.

آسیب و پارگی ناشی از افزایش سن: این نوع تنگی با افزایش سن احتمال بروز آن بیشتر می شود و ناشی از تجمع کلسیم در دریچه میترال است. با این حال، اکثر افراد مبتلا به تنگی دریچه میترال به علت افزایش سن، با باریک شدن خفیف یا متوسط ​​مواجه می شوند و ممکن است نیازی به درمان نداشته باشند.

تنگی مادرزادی میترال: به این معنی است که وقتی به دنیا می‌آیید. معمولاً قبل از 2 سالگی تشخیص داده می‌شود. این نوع تنگی می‌تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. اگر این عارضه درمان نشود، کودکان مبتلا به تنگی شدید دریچه میترال معمولاً تا 5 سالگی زنده می مانند.

علائم تنگی میترال چیست؟

اگر تنگی خفیف یا متوسط ​​دارید، ممکن است علائمی نداشته باشید. بسیاری از زنانی که تنگی دریچه میترال دارند، تا زمانی که در دوران بارداری علائمی از خود نشان ندهند، از وجود آن بی خبرند، زیرا قلب آنها نیز خون جنین را تامین می کند. علائمی که به احتمال زیاد رخ می دهد عبارتند از:

تنگی نفس: این شایع ترین علامت است. معمولاً در حین فعالیت بدنی و ورزش اتفاق می افتد، اما می تواند در حالت دراز کشیدن نیز رخ دهد.

خستگی: بیشتر از اینکه خسته باشید، زمانی را توصیف می کند که شما احساس خستگی می کنید تا حدی که در فعالیت های عادی شما اختلال ایجاد می کند.

تپش قلب (جایی که به طرز ناخوشایندی از ضربان قلب خود آگاه می شوید): این اغلب زمانی اتفاق می‌افتد که تنگی میترال فشار بیشتری به اتاقک سمت چپ بالای قلب وارد می‌کند و باعث ایجاد ریتم نامنظم قلب به نام فیبریلاسیون دهلیزی می‌شود.

سکته: هنگامی که حفره های فوقانی قلب شما تحت فشار افزایش یافته است، لخته می تواند به دلیل کاهش جریان خون ایجاد شود. این لخته سپس می تواند از قلب شما به مغز شما حرکت کند، جایی که می تواند در یک رگ خونی کوچکتر نفوذ کند و باعث سکته قلبی شود.

گرفتگی صدا: یکی از اعصابی که تارهای صوتی را کنترل می کند در کنار قلب قرار دارد. افزایش فشار در محفظه فوقانی قلب می تواند به این عصب فشار وارد کند. همانطور که اگر یکی از اعصاب آن برای مدت طولانی تحت فشار قرار گیرد، پای شما به خواب می رود، اگر این عصب به اندازه کافی تحت فشار باشد، ممکن است دچار گرفتگی صدا شوید.

تنگی دریچه میترال قلب به طور مادرزادی

کودکانی که با تنگی میترال متولد می شوند اغلب دارای علائم زیر هستند:

مشکل در تغذیه یا تعریق در حین تغذیه: این علامت یکی از شایع ترین شاخص های تنگی میترال در نوزادان است.

سرفه کردن: این عارضه ممکن است شامل خس خس سینه یا تقلا برای نفس کشیدن نیز باشد.

کندی روند رشد: این بدان معناست که قد، وزن و سایر شاخص ‌های کودک کمتر از حد انتظار برای سن او است.

تنگی نفس: این امر به ویژه در کودکان بزرگتر رایج است، ممکن است باعث شود که در هنگام فعالیت به راحتی خسته شوند.

پیشرفت بیماری تنگی دریچه قلب چقدر است؟

ممکن است سال‌ها یا حتی دهه‌ها طول بکشد تا علائم تنگی میترال ظاهر شود، به ‌ویژه وقتی که ناشی از تب روماتیسمی باشد، چرا که علائم این عارضه غالبا خاموش است. این مساله بدان معناست که بسیاری از افراد به مدت 20 تا 40 سال پس از اولین تب روماتیسمی دچار تنگی میترال نمی شوند. هنگامی که علائم شخص بروز پیدا کند، معمولاً پیشرفت بیماری سریعتر می شود. حدود 80 درصد از مردم بیش از 10 سال پس از ظهور علائم خود زنده نمی مانند. برای افرادی که به دلیل تنگی میترال دچار فشار خون بالا در ریه های خود شده اند، زمان بقا حدود سه سال است. نارسایی قلبی در موارد پیشرفته شایع تر است. بسیاری از کودکانی که با تنگی میترال متولد می شوند ممکن است تا پایان عمر خود نیاز به غربالگری برای مشکلات قلبی خود داشته باشند.

منبع:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21903-mitral-valve-stenosis

دکتر بهاره جهانشاهی

دکتر بهاره جهانشاهی

متخصص قلب و عروق

فلوشیپ تصویربرداری قلب و عروق
عضو انجمن قلب اروپا
عضو انجمن آترواسکلروز ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *