جراحی قلب باز

جراحی قلب باز (bypass)

آنچه می خوانید

فرض کنید که در یک بزرگراه در حال رانندگی هستید. بوجود آمدن یک تصادف موجب شده است که ترافیک در جاده بوجود بیاید. نیروهای امدادی خودروها را به اطراف راهنمایی می کنند. نهایتا شما به جاده برگشته و مسیر خود را ادامه می دهید.

اگر به جراحی قلب باز نیاز دارید، روال آن بسیار به وضعیت شما در جاده شباهت دارد. پزشک جراح از بخش دیگری از بدن عروق می گیرد تا سرخرگی که مسدود شده را دور بزند تا عمل بای پس را انجام دهد. در نهایت مجددا خون و اکسیژن بیشتری به قلب شما هدایت می شود.

این شیوه می تواند به کاهش یافتن خطرات حمله قلبی و دیگر مشکلات قلبی هم کمک کند. بیمار بعد از بهبودی احساس بهتری دارد و قادر است به کارهای روزمره اش برگردد.

این عمل جراحی که به پیوند بای پس عروق کرونر هم معروف است. این عمل جراحی از جمله شایع ترین جراحی های قلبی در آمریکا است. بیشتر کسانی که این عمل را انجام داده اند نتایج مطلوبی بدست آورده اند و تا دهه ها بدون مشکل به حیاتشان ادامه داده اند. بیشتر بخوانید: برادی کاردی      

چرا باید جراحی بای پس قلب را انجام داد؟

جراحی قلب باز موجب درمان علائم بیماری عروق کرونر قلب می شود. این زمانی اتفاق می افتد که یک ماده موم مانند که به نام پلاک شناخته می شود در درون عروق قلبی جمع می شود و مانع رسیدن اکسیژن و خون به آن می گردد. امکان دارد شما علائمی زیر را داشته باشید:

  • درد در ناحیه قفسه سینه که به آنژین هم معروف است.
  • داشتن ضربان نامنظم قلبی
  • گرفتگی و تنگی نفس

ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب ممکن است موجب حمله قلبی گردد. جراحی قلب باز می تواند سهم بزرگی از سلامت شما را برگرداند.

چرا باید جراحی بای پس قلب را انجام داد؟

عمل جراحی قلب باز چگونه انجام می شود؟

پزشک جراح رگ  خونی ای که پیوند خوانده می شود را از بخش دیگری از بدن همانند قفسه سینه، بازو یا پا را برمی دارد. جراح یک سر آن را به رگ آئورت و سر دیگر آن به سرخرگ موجود در زیر انسداد وصل می کند.

مراقبت های قبل از عمل

پیش از عمل جراحی قلب باز، شما با دکتر خود جلساتی برای مشاوره خواهید داشت تا درباره سابقه پزشکی، داروهایی که استفاده می کنید و سؤالاتی که در مورد عمل دارید صحبت کنید.

آزمایشات خون، عكس قفسه سینه، اسپيرومتري یا تست تنفس، سونوگرافي داپلر، اكو قلب، نوار قلب و آموزش‌های تنفسي و سایر اقدامات درماني لازم در بخش بستري برايتان انجام خواهد شد.

بعد از عمل چه اتفاقی می افتد؟

بیمار در بخش آی سی یو چشمان خود را باز خواهد کرد. لوله ای در دهان بیمار قرار می گیرد که به بیمار کمک می کند راحت تر نفس بکشد. بیمار نمی تواند صحبت کند و احساس ناراحتی و درد دارد. پرستاران در آی سی یو برای کمک به شما حضور دارند. لوله پس از چند ساعت زمانی که بتوانید خودتان بدون لوله نفس بکشید برداشته می شود.

علاوه بر این، به طور شبانه روزی به یکسری دستگاه که علائم حیاتی را مانند فشار خون و ضربان قلب را تحت کنترل دارند، وصل می شوید. برای چند روز قبل از انتقال به اتاق بیمارستان، در بخش آی سی یو می مانید. قبل از ترخیص و رفتن به منزل شما تقریبا 3 تا 5 روز در بیمارستان خواهید ماند.    

دوران نقاهت چگونه است؟

این یک روال تدریجی است که امکان دارد احساس کنید پس از عمل حال شما بدتر شده است. این وضعیت طبیعی است. بدن برای بهبودی کامل به وقت نیاز دارد اما کم کم بهتر می شوید.

در طی چند ماه اول باید چندین بار به پزشک مراجعه کنید تا بهبود شما را بررسی کند. در صورتی که علائم شما بهتر نشدند یا حس کردید بدتر شده اید با پزشک تماس بگیرید. حدودا تا 2ماه پس از عمل، بهبودی کامل حاصل نمی شود. دستور العمل های پزشکتان را جدی بگیرید و حتما انجام دهید. احتمالا بین 3 تا 8 هفته نمی توانید پشت فرمان نشسته و رانندگی کنید.  

در طی مدت چند ماه اول باید حتما چندین دفعه به پزشکتان مراجعه کنید تا وضعیت بهبودی و عمومی شما را مورد بررسی قرار دهد. اگر علائم شما بهبود نیافتند یا احساس کردید خالتان بدتر شده است حتما با پزشکتان تماس بگیرید.

خطرات جراحی بای پس قلب

به طور کلی تمام عمل های جراحی با مشکلاتی هم همراه هستند. برخی از این موارد شامل موارد زیر هستند:

  • بالا رفتن دمای بدن و تب
  • آریتمی قلبی یا همان بی نظمی ضربان قلب
  • داشتن مشکلات کلیوی
  • ایجاد عفونت و خونریزی در ناحیه برش
  • کم شدن یا از دست دادن حافظه
  • ناراحتی و درد
  • داشتن واکنش نسبت به بیهوشی
  • سکته قلبی

بعد از بهبودی کامل، علائم آنژین از بین می روند و بهتر می شوند. شما قادر خواهید بود که فعالیت هایتان را بیشتر کرده و احتمال رخ دادن حمله قلبی در شما کاهش می یابد. و نکته مهم این است که با انجام این عمل جراحی می توانید چندین سال به زندگیتان بیافزایید.

هزینه عمل قلب باز

عمل های جراحی قلب و عروق جزو گران قیمت ترین عمل های جراحی در جهان به حساب می آیند. خصوصا اگر بیمه هم نداشته باشید. به همین علت خیلی از بیمارانی که توانایی مالی لازم برای پرداخت هزینه های بالای جراحی قلب را در کشورشان ندارند، برای انجام این عمل های جراحی به سایر کشورها سفر می کنند.

هزینه عمل قلب باز

درد قفسه سینه بعد از عمل قلب باز

پس از جراحی بای پس قلب، برخی از بیماران برای چند ماه احساس درد می کنند، در حالی که تعدادی از آنها درد مستمر و آزار دهنده را برای زندگی تجربه می کنند و تعجب برانگیز نیست. در حین عمل جراح برای رسیدن به قلب شما از اره جراحی، جناغ شما را باز کرده و بعد از جراحی، استخوان ها را با سیم به پشت می دوزند. این اقدام کاری تهاجمی به حساب می آید. در نتیجه  احساس درد و ناراحتی در ناحیه قفسه سینه پس از عمل جراحی قلب باز به هیچ وجه غیرعادی نیست.

بعد از عمل جراحی امکان دارد تا چند ماه تا چند ماه دچار درد موقتی، مداوم شوید. بعضی از بیماران که پس از عمل جراحی دچار درد در ناحیه قفسه سینه می شوند ، فکر می کنند که پزشک آن ها به اشتباه دارد آن ها را ترخیص می کند. ولی در واقع پزشکان اول درد غیرقلبی در قفسه سینه را تشخیص می دهند و بعد با اطمینان تصمیم می گیرند که بیمار را مرخص کنند.

دکتر بهاره جهانشاهی

دکتر بهاره جهانشاهی

متخصص قلب و عروق

فلوشیپ تصویربرداری قلب و عروق
عضو انجمن قلب اروپا
عضو انجمن آترواسکلروز ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *