تشخیص بیماری های قلبی

انواع روش های تصویر برداری بیماری های قلبی

آنچه می خوانید

قلب یکی از مهم ترین و حیاتی ترین اندام های بدن محسوب می شود. توسط آن خون، اکسیژن و مواد غذایی به سایر اندام های بدن پمپاژ می شود. امروزه به دلیل های مختلفی از جمله سبک زندگی اشتباه و بی تحرکی، درصد بیماریهای قلب و عروق به طور قابل توجهی در حال افزایش است. بیشترین علت مرگ و میر در جهان، بیماری های قلبی و عروقی هستند. در سرتاسر دنیا، مردم بیشتر از هر دلیل دیگری جان خود را به دلیل بیماری های قلبی و عروقی از دست می دهند. این بیماری ها اکثرا قابل پیشگیری و درمان اند. با رعایت سبک زندگی درست، کاهش مصرف دخانیات و الکل، رعایت رژیم غذایی درست، کاهش وزن و افزایش تحرک می توان درصد ابتلا به این بیماری ها را کاهش داد.

تصویر برداری بیماری های قلب و عروق

شایع ترین بیماری های قلب و عروق، شامل سکته یا حمله قلبی، نارسایی قلبی، آریتمی قلبی و بیماری های دریچه ای قلبی و.. می باشد. برای تشخیص و تایید این بیماری ها، نیاز به تصویربرداری قلب و عروق داریم. در اینجا انواعی از روش های تصویربرداری قلب و عروق همراه با اقدامات قبل آن ها توضیح داده خواهد شد.

سی تی اسکن قلب

یکی از روش های تصویربرداری قلب و عروق، سی تی اسکن است. در این نوع تصویربرداری از اشعه X استفاده می شود. اساس کار آن، این است که تصاویری را از مقاطع مختلف بدن، به صورت افقی و عمودی تهیه می کند. دستگاه آن به وسیله اشعه، از برش های مختلف قلب تصویر تهیه می کند و سپس اطلاعات را به حافظه دستگاه می فرستد. سپس کامپیوتر با پردازش اطلاعات، تصاویری سه بعدی از قلب تهیه می کند. منبع انرژی آن، گونه ای از مولد اشعه X می باشد.
از سی تی اسکن، برای تهیه ی تصاویر از عضله قلب، کیسه اطراف قلب، عروق کرونر، آئورت سینه ای و شکمی و ورید های ریوی و… استفاده می شود. به وسیله آن، انسداد رگ ها، مشکلات دریچه های قلب، بیماری های مادرزادی قلبی، عملکرد پمپا‌‌ژ قلب و تومور های قلبی و… مشخص می شود.

آمادگی های قبل از سی تی اسکن قلب

باید نسخه داروهایی را که مصرف میکنید، به همراه داشته باشید. علاوه بر نسخه داروها، پرونده پزشکی خود را نیز به همراه داشته باشید. باید هر نوع وسایل فلزی، ساعت و گردنبند و… را کنار بگذارید. بیشتر سی تی اسکن ها با تزریق ماده حاجب انجام می شود، پس ناشتایی را رعایت کنید. در سی تی اسکن نوع 64 مولتی، باید دارویی جهت کاهش ضربان قلب به بیمار داده شود. جهت ادامه مصرف یا قطع دارو قبل از سی تی اسکن، با پزشک خود مشورت کنید. شما باید حداقل به مدت 2 ساعت سیگار نکشید و 12 ساعت از مصرف چای و قهوه نیز پرهیز کنید. همچنین 4 ساعت قبل از آن ورزش نکنید و از تحرک های اضافی بپرهیزید. همچنین لازم است یک لباس راحت جلو باز بپوشید.

MRI جهت تصویر برداری قلب و عروق

ام آر آی قلب همان تصویربرداری به روش تشدید مغناطیسی است و یکی از روش های تشخیصی مهم و پرکاربرد می باشد. از آن برای تشخیص بیماری در تمام نقاط بدن استفاده می شود. این روش مزایای زیادی نسبت به روش های دیگر دارد که آنها را بیان می کنیم. این روش نسبت به پاتولوژي ها خیلی حساس است و اختلال هایی را که در روش های دیگر تشخیص داده نمی شود، در اینجا به خوبی مشخص می شود. در ام آر آی از تابش یونیزان استفاده نمی شود و نسبت به سی تی اسکن کم ضررتر است. یک روش غیرتهاجمی است و با آن از جریان خون نیز تصویربرداری می شود.
در این روش تصویربرداری مخاطرات بیولوژیکی ثبت نمی شود. همچنین در جهت تشخیص بافت نرم، دارای قدرت تفکیک بالا نسبت به روش های دیگر می باشد. این روش در بیمارانی که از تاریکی یا فضای بسته می ترسند، انجام نمی شود. زمان آن هم نسبت به سایر روش ها طولانی تر است و در برخی بیماری های دارای باتری قلبی و ایمپلنت های داخل بدن قابل انجام نیست.

آمادگی های قبل از انجام ام آر آی MRI قلب

اگر تصویربرداری نیاز به تزریق دارد، باید ناشتایی را رعایت کنید. داروهای مصرفی خود را به همراه داشته باشید. هر نوع جواهرات، وسایل فلزی و الکتریکی را باید به همراه نداشته باشید. در صورت بارداری، حتما به پزشک بگویید. برای جلوگیری از اذیت شدن به دلیل صدای زیاد آن، از هدفون استفاده کنید. هنگامی که داخل دستگاه قرار می گیرید، باید تحرک نداشته باشید. در صورت داشتن اضطراب و یا ترس از مکان بسته، به پزشک خود اطلاع دهید.

اکوکاردیوگرام جهت تصویربرداری قلب

اکوکاردیوگرام یک روش تصویربرداری قلب و عروق می باشد که در این روش به وسیله امواج صوتی، تصاویری از قلب تهیه می شود. در واقع نوعی سونوگرافی با فرکانس بالا می باشد. تصاویر تهیه شده از آن حتی نسبت به تصاویر اشعه ایکس، واضح تر می باشد. از آن در جهت شناسایی بیماری های قلبی، مشاهده حفره های قلب و ضخامت و اندازه آن ها، مشاهده و تنگی دریچه های قلبی، تشخیص عفونت پریکارد، تشخیص فیبریلاسیون دهلیزی، تشخیص سوفل قلبی و کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک و… استفاده می شود. یک روش غیر تهاجمی می باشد.

انواع اکوکاردیوگرام جهت تصویربرداری

اکوکاردیوگرام داپلر: جهت بررسی جریان خون به رگ ها و دریچه های قلب استفاده می شود.
اکوکاردیوگرام ترانس توراسیک: از رایج ترین انواع آن می باشد. همچنین از آن برای سلامت جنین استفاده می شود.
از راه مری( TEE ): در این روش مبدل از مری پایین می رود و از آنجا که نزدیکتر به قلب است، تصویری تهیه می کند.
استرس اکوکاردیوگرام: در این روش قبل و بعد از انجام فعالیت و تحرک، از قلب تصاویری جهت بررسی کاهش گردش خون گرفته می شود.
اسکن تالیوم( اسکن پرفیوژن میوکارد )
در این نوع تصویربرداری، تالیوم را به یکی از رگ های مریض تزریق می کنند و دوربینی در اطراف بدن مریض حرکت می کند. از آن جهت بررسی وضعیت خونرسانی به میوکارد انجام می شود.

سی تی آنژیوگرافی قلب جهت تصویربرداری

سی تی آنژیوگرافی قلب هم یک نوع تصویربرداری با اشعه ایکس می باشد که برای بررسی و پیدا کردن مسیرهای مسدود است. در این آزمایش، ماده حاجب به شریان های مریض تزریق می شود و از این طریق مسیر های مسدود پیدا می شود.
پت اسکن( PET scan )
این روش تصویربرداری، ترکیبی از سی تی اسکن و توموگرافی گسیل پوزیترون می باشد. با استفاده از آن بخش هایی از قلب را که به آن ها خونرسانی نمی شود، شناسایی می کنند.
آزمون استرس هسته ای
با تزریق ماده ی رادیواکتیو به خون و تصویربرداری با اشعه گاما، کارکرد قلب در وضعیت استراحت و حالت فعالیت مورد بررسی قرار می گیرد.

اسکن هسته ای قلب

لطفا قبل از انجام هر نوع تصویربرداری قلب و عروق، آمادگی های لازم قبل از آن را انجام دهید و در صورت مصرف هر نوع دارو به پزشک اطلاع دهید.

نکته پایانی:

برای آنکه بتوانید راحتتر با پزشک متخصص قلب ارتباط بگیرید می توانید از مشاوره آنلاین به طریق زیر استفاده کنید.

دکتر بهاره جهانشاهی

دکتر بهاره جهانشاهی

متخصص قلب و عروق

فلوشیپ تصویربرداری قلب و عروق
عضو انجمن قلب اروپا
عضو انجمن آترواسکلروز ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *