سکته قلبی

سکته قلبی

آنچه می خوانید

حمله قلبی زمانی رخ می دهد که جریان خون به قلب مسدود شود. عروق (رگ های قلب ) که ماهیچه های قلب را تغذیه میکنند، بر اثر تجمع چربی، کلسترول و مواد دیگر باریک می شوند که به آنها « پلاک »گفته می شود. گاهی اوقات، یک پلاک می تواند پاره شود و لخته ای تشکیل دهد که جریان خون را مسدود می کند. قطع شدن جریان خون می تواند به بخشی از عضله قلب آسیب برساند یا آن را از بین ببرد. حمله قلبی که انفارکتوس میوکاردیت نیز نامیده می شود، می تواند کُشنده باشد، اما درمان این عارضه در طول سال ها به طرز چشمگیری پیشرفت کرده است.

علائم شایع حمله قلبی

علائم و نشانه های شایع حمله قلبی عبارتند از:

  • فشار، سفتی، درد در قفسه سینه یا بازوها که ممکن است به گردن، فک یا پشت شما کشیده شود.
  • حالت تهوع، سوء هاضمه، سوزش سر دل یا درد شکم
  • تنگی نفس
  • عرق سرد
  • خستگی
  • سبکی سر یا سرگیجه ناگهانی
علائم شایع حمله قلبی

آیا همه افراد علائم مشابهی دارند؟

علائم حمله قلبی متفاوت است. همه افرادی که دچار حمله قلبی می شوند دارای علائم یکسان نیستند حتی شدت علائم نیز در آنان متفاوت است. برخی افراد درد خفیفی دارند اما برخی دیگر درد شدیدتری تجربه می کنند، برخی افراد هیچ علامتی ندارند. با این حال، هر چه علائم و نشانه های بیشتری داشته باشید، احتمال بروز حمله قلبی بیشتر است. برخی از حملات قلبی ناگهانی بروز می‌کنند، اما برای بسیاری از افراد علائم و نشانه‌های هشداردهنده از مدتها قبل بروز کند. اولین هشدار ممکن است درد مکرر قفسه سینه یا آنژین صدری باشد که در اثر فعالیت ایجاد می شود و با استراحت تسکین می یابد. آنژین صدری ناشی از کاهش موقت جریان خون به قلب است.

علل ایجاد حملات قلبی

حمله قلبی زمانی رخ می دهد که یک یا چند شریان کرونر شما مسدود شود. با گذشت زمان، تجمع رسوبات چربی، از جمله کلسترول، موادی به نام پلاک را تشکیل می دهد که می تواند شریان ها را باریک کند (آترواسکلروز یا تصلب شرایین. در طول حمله قلبی، یک پلاک می تواند پاره شود و کلسترول و سایر مواد را به جریان خون بریزد. یک لخته خون در محل پارگی تشکیل می شود. اگر لخته بزرگ باشد، می تواند جریان خون را از طریق شریان کرونر مسدود کند و قلب را از اکسیژن و مواد مغذی گرسنه نگه دارد (ایسکمی). ممکن است انسداد کامل یا جزئی شریان کرونر داشته باشید. انسداد کامل به این معنی است که شما انفارکتوس میوکارد با ارتفاع ST (STEMI) داشته اید. انسداد جزئی به این معنی است که شما یک انفارکتوس میوکارد با افزایش ST (NSTEMI) داشته اید. یکی دیگر از دلایل حمله قلبی اسپاسم عروق کرونر است که جریان خون بخشی از عضله قلب را قطع می کند. عفونت با کووید-19 همچنین ممکن است به قلب شما آسیب برساند که منجر به حمله قلبی شود.

انواع انسداد قلبی یا بلوک قلبی

1.این نوع جزئی بوده و سبب ضربان قلب شکسته می شود که به طور معمول نیازی به درمان ندارد.

2.در این مورد ممکن است گاهی برخی سیگنال های قلبی هرگز به بطن نرسند و بطن چپ منقبض نشود. در این مورد بیمار علائمی چون سرگیجه دارد و به ضربان ساز نیاز پیدا می کند.

3.در این مورد سیگنال های الکتریکی بین حفره های بالایی و پایینی قلب از بین می رود. در صورت عدم استفاده از ضربان ساز خطر حمله قلبی وجود دارد.

عوامل خطر حمله قلبی عبارتند از:

سن: مردان 45 ساله یا بالاتر و زنان 55 ساله یا مسن تر نسبت به مردان و زنان جوان بیشتر در معرض حمله قلبی هستند.

مصرف تنباکو: به معنی سیگار کشیدن و قرار گرفتن طولانی مدت در معرض دود سیگار است.

فشار خون بالا: با گذشت زمان، فشار خون بالا می تواند به شریان هایی که به قلب شما منتهی می شوند آسیب برساند. فشار خون بالا که با سایر بیماری ها مانند چاقی، کلسترول بالا یا دیابت رخ می دهد، خطر ابتلا به بیماری های قلبی افزایش می دهد.

سطح کلسترول یا تری گلیسیرید خون بالا: سطح بالای کلسترول (LDL) (کلسترول “بد”) به احتمال زیاد باعث باریک شدن شریان ها می شود. سطح بالای تری گلیسیرید، نوعی چربی خون مرتبط با رژیم غذایی، نیز خطر حمله قلبی را افزایش می دهد. با این حال، سطح بالای کلسترول (HDL) (کلسترول “خوب”) ممکن است خطر شما را کاهش دهد.

چاقی: چاقی با سطوح بالای کلسترول خون، سطح تری گلیسیرید بالا، فشار خون بالا و دیابت مرتبط است. از دست دادن تنها 10 درصد از وزن بدن می تواند این خطر را کاهش دهد.

دیابت: تولید نکردن مقدار کافی هورمون ترشح شده از لوزالمعده (انسولین) یا عدم پاسخ مناسب به انسولین باعث افزایش سطح قند خون بدن می شود و خطر حمله قلبی را افزایش می دهد.

سندرم متابولیک: این سندرم زمانی رخ می دهد که چاقی، فشار خون بالا و قند خون بالا دارید. ابتلا به سندرم متابولیک باعث می شود که شما دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به بیماری قلبی باشید تا زمانی که آن را نداشته باشید.

سابقه خانوادگی حملات قلبی: اگر خواهر و برادر، والدین یا پدربزرگ و مادربزرگ شما حملات قلبی اولیه داشته اند (در سن 55 سالگی برای پسران و تا سن 65 سالگی برای زنان)، ممکن است در معرض خطر بیشتری قرار داشته باشید.

عدم فعالیت بدنی: عدم تحرک باعث افزایش سطح کلسترول خون و چاقی می شود. افرادی که به طور منظم ورزش می کنند، سلامت قلب بهتری از جمله فشار خون پایین تر دارند.

فشار های روانی: استرس زیاد و طولانی مدت، خطر حمله قلبی را افزایش دهد.

مصرف مواد مخدر غیرقانونی: استفاده از داروهای محرک، مانند کوکائین یا آمفتامین ها، می تواند باعث ایجاد اسپاسم در عروق کرونر شود که می تواند باعث حمله قلبی شود.

پیشگیری از بروز حملات قلبی

هرگز برای انجام اقداماتی برای جلوگیری از حمله قلبی دیر نیست – حتی اگر قبلاً دچار آن شده باشید. با تغییر سبک زندگی میتوانید از بروز حملات قلبی پیشگیری کنید؛ مثلا: با یک رژیم غذایی مناسب وزن خود را سالم نگه دارید، سیگار نکشید، به طور منظم ورزش کنید، استرس خود را کنترل کنید و شرایطی را که می تواند منجر به حمله قلبی شود، مانند فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت درمان کنید.

پیشگیری از بروز حملات قلبی

اگر فردی را دیدید که دچار حمله قلبی شده است، باید چه کنید؟

اگر فردی را دیدید که بیهوش است و فکر می کنید دچار حمله قلبی شده است، ابتدا با فوریت های پزشکی (اورژانس) تماس بگیرید. سپس بررسی کنید که آیا فرد نفس می کشد و نبض دارد یا خیر. اگر فرد نفس نمی‌کشد یا نبض پیدا نمی‌کنید، باید CPR را شروع کنید. با یک ریتم نسبتاً سریع – حدود 100 تا 120 فشار در دقیقه – به شدت و سریع سینه فرد را فشار دهید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

برای مراجعه به پزشک فورا اقدام کنید برخی افراد به دلیل اینکه علائم و نشانه های مهم حمله قلبی را نمی شناسند، به موقع مراجعه نمی کنند.

در صورت بروز سکته قلبی این مراحل را انجام دهید:

  • برای دریافت کمک با فوریت های پزشکی تماس بگیرید
  • در صورت تجویز پزشک، نیتروگلیسیرین مصرف کنید
  • در صورت لزوم آسپرین مصرف کنید

منبع :

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-attack/symptoms-causes/syc-20373106

دکتر بهاره جهانشاهی

دکتر بهاره جهانشاهی

متخصص قلب و عروق

فلوشیپ تصویربرداری قلب و عروق
عضو انجمن قلب اروپا
عضو انجمن آترواسکلروز ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *