عفونت قلبی هنگامی بوجود می آید که باکتری ها و یا عوامل دیگری مثل قارچ وارد خون می شوند و قادرند قلب را آلوده سازند. علائم این نوع بیماری قلبی شامل این موارد می شود:
- متورم شدن پاها
- بوجود آمدن دانه های قرمز رنگ روی پوست
- داشتن درد مفصلی
- داشتن احساس خستگی
این نوع بیماری اگر زود تشخیص داده شود، قابل درمان است ولی در صورتی که مزمن گردد، می تواند کشنده نیز باشد.
دقت داشته باشید که عفونت در هر قسمتی از بدن که ایجاد شود می تواند مشکل ساز شود و قلب هم از این لحاظ استثنا نیست. این نوع عفونت در واقع عفونتی است که در پوشش درونی قلب بوجود می آید. از جمله عوامل مهم و اساسی این بیماری قلبی عفونت لثه است که خود را به قلب می رساند.
این به این معناست که وجود یک دندان خراب ممکن است قلبتان را از کار بیاندازد. در ادامه این مطلب به بررسی این نوع عفونت و علائم آن، همچنین شیوه های تشخیص و درمان این بیماری می پردازیم.
عفونت قلب
باکتری های بدن در واقع بخشی از اکوسیستم بدن ما انسان ها هستند و می توان گفت در همه جای بدن وجود دارند و حتی بعضی از باکتری ها در بخش هایی از بدن ما زندگی می کنند. در صورتی که شما دچار مشکلات قلبی باشید، باکتری های موجود در خون شما قادرند به بافت های آسیب دیده چسبیده و موجب ایجاد عفونتی با نام عفونت قلب گردند.
در حقیقت عوامل زیادی هستند که می توانند موجب عفونت قلب گردند. ولی شایع ترین دلیل عفونت قلب، باکتری ها هستند.
این نوع عفونت قادر است در قسمت های مختلف قلب شما بوجود بیاید. از جمله خطرناک ترین نوع این عفونت قلب، عفونت اندوکاردیت است.
در صورتی که باکتری ها یا میکروب ها موجود در دیگر بخش های بدن همانند دهان، بوسیله خون پخش گردند و به پوشش درونی قلب بچسبند، موجب آندوکاردیت خواهند شد. اگر این عفونت به کمک آنتی بیوتیک و یا عمل جراحی معالجه نشود، قادر است موجب آسیب جدی و همیشگی به قلب شود و حتی می تواند سلامت و زندگی شما را تهدید کند و کشنده باشد. تشخیص سریع و به موقع آن، بهترین شیوه برای پیشگیری از رشد و پیشرفت این بیماری در بدن است.
نکته مهم: اصلی ترین عامل بوجود آمدن این نوع عفونت، باکتریها هستند. این نوع باکتریها معمولا به دلیل عفونت لثه وارد خون شما میشوند و خود را به قلب می رسانند. بیشتر بخوانید: بیماری دریچه ای قلب
انواع عفونت قلب
سه نوع مهم عفونت قلب وجود دارد:
- پریکاردیت: با متورم شدن و تحریک کردن پریکارد، غشای کیسه شکلی که نازک است را در برمی گیرد. این نوع عفونت اغلب بصورت ناگهانی بوجود می آید ولی مدت زمان زیادی طول نخواهد کشید. بیشتر موارد خفیف هستند و خود به خود بهبود پیدا می کنند ولی گاها در موارد شدیدتر امکان دارد به جراحی و یا دارو نیاز باشد.
- اندوکاردیت: در واقع عفونت دریچه های قلب یا پوشش درونی آن است که می تواند به قلبتان آسیب بزند و باید سریعا درمان شود تا کشنده نباشد. اکثر کسانی که به اندوکاردیت مبتلا می شوند، دریچه قلب آن ها آسیب دیده است و یا به نقایص دیگر قلبی دچارند.
- میوکاردیت: نوعی بیماری نادر است که با التهاب و آسیب عضله قلب که ناشی از عفونت ویروسی و یا پاسخ خود ایمنی بدن است مشخص خواهد شد. این نوع بیماری قلبی به طور معمول افراد سالم را دچار می کند و اثراتی طولانی مدتی خواهد داشت که از بهبودی سریع تا نارسایی قلبی می تواند متفاوت باشد.
علائم عفونت قلب
علائم عفونت قلب امکان دارد به آهستگی و یا به طور ناگهانی بوجود بیاید، با توجه به اینکه چه نوع میکروب هایی موجب این نوع عفونت می شوند، همچنین بسته به اینکه شما بیماری قلبی زمینه ای داشته باشید یا نه. نشانه ها و علائم این عفونت می تواند از شخصی به شخص دیگر متفاوت باشد.
به دلیل اینکه اندوکاردیت از جمله خطرناکترین و شایع ترین انواع عفونت قلب است. در اینجا بیشتر روی این نوع از عفونت قلب تمرکز می کنیم.
علائم و نشانههای شایع اندوکاردیت شامل موارد زیر است:
- داشتن درد در مفاصل و عضلات
- داشتن درد در ناحیه قفسه سینه در هنگام نفس کشیدن
- احساس خستگی
- بروز علائم آنفولانزا همانند تب و لرز
- تعریق شبانه
- داشتن تنگی نفس
- متورم شدن پاها یا شکم
- داشتن سوفل قلبی جدید و یا تغییر یافته (سوفل قلبی، در واقع صدایی است که از جریان خون در قلب ایجاد میگردد).
علائم و نشانههای ضعیف تر و شایع این نوع عفونت شامل موارد زیر است:
- کم کردن وزن بی دلیل
- وجود خون در ادرار، که شاید بتوانید آن را مشاهده کرده یا وقتی که پزشک ادرار شما را زیر میکروسکوپ بررسی می کند، آن را می بیند.
- داشتن حساسیت در طحال که در واقع عضوی است که با عفونت مبارزه می کند و دقیقا در قسمت تحتانی قفسه سینه و سمت چپ قرار دارد.
- مشاهده لکههای قرمز رنگ در کف پا و یا کف دست
- مشاهده دانه یا خطوط قرمز رنگ در زیر ناخن ها و تیرهتر شدن آن ها
- وجود لکه های قرمز و حساس در زیر پوست انگشتان دست و یا پا
- وجود لکههای ریز بنفش یا قرمز که با نام پتشی شناخته می شوند در سفیدی چشم ها یا درون دهان.
تمامی باکتریها، قارچها و دیگر میکروبها که موجباین مشکل قلبی میشوند امکان دارد از راه های زیر به سلول های بافت قلب شما چسبیده شوند:
مراقبت نامناسب از دندان
دقت داشته باشید که با درست مسواک زدن و استفاده از نخ دندان به جلوگیری از ابتلا به بیماری های لثه کمک می کند. در صورتی که به درستی از دندان ها و لثه هایتان مراقبت نکنید، مسواک زدن می تواند موجب خونریزی در لثه های ناسالم گردد و به باکتری ها اجازه دهد به جریان خون شما وارد شوند. همچنین در برخی اعمال دندانپزشکی ممکن است لثه ها را برش بزنند و موجب وارد شدن این باکتری ها به خون شما شوند. همچنین هنگامی که از کاتترها در عمل و یا مواد مخدری که با سوزن ها و سرنگ های آلوده استعمال می شوند استفاده شود. این احتمال که باکتری ها انتقال یابند و به قلب برسند بیشتر است.
درمان
خیلی از افرادی که به اندوکاردیت مبتلایند با آنتی بیوتیک با موفقیت معالجه می شوند. برخی اوقات هم ممکن است برای تعویض دریچه های قلب که آسیب دیده هستند و برای پاکسازی عفونت های باقیمانده از جراحی استفاده شود.