پادرد های مزمن و دیابت

درمان پادرد های مزمن و دیابت

آنچه می خوانید

ارتباط بین پادرد های مزمن و دیابت

متاسفانه اگر دیابت طولانی بشود می‌تواند موجب تنگی عروق در اندام‌هابشود علی الخصوص اندام‌های تحتانی و پاها. این مسئله  می تواند باعث بروز زخم های مزمن و حتی خطرناک در پاها بشود و افرادی که دچار تنگی عروق اندامی هستند و معمولا درد در پاها و خستگی پا دارند و اظهار می‌کنند که برای مثال به مدت 5تا ده دقیقه که راه می روند و یا سر پا می ایستند دچار پا درد می‌شوند و وقتی که می نشینند این درد کمتر می‌شود. این می‌تواند به دلیل تنگی عروق پاها باشد و این مسئله خیلی مهم است و اگر با کم شدن موهای روی سطح پا هم همراه شود، این خود نشانه‌ای از تنگی عروق پاهاست. در ادامه این مطلب به ارتباط بین پادرد های مزمن و دیابت می پردازیم.

درد و بی حسی پاها در بیماران دیابتی

همان طور که می دانید، بیماری دیابت به دلیل بالا رفتن قند خون کنترل نشده بوجود می‌آید. ممکن است در کوتاه مدت مشکلی برای بیمار بوجود نیاورد اما در بلند مدت باعث بروز مشکلات جدی تری مانند بی حسی و درد مزمن پاها شود.افراد مبتلا به دیابت اغلب نگران مبتلا شدن به نوروپاتی که باعث آسیب رساندن به عصب ها می شوند، ترک خوردن های کف پاها ، ایجاد چرک و عفونت پاها  و حتی زخم در پاها شوند. اگر شما نیز دچار مشکل دیابت و یا عوارض بالا هستید حتما به پزشک معالجتان مراجعه کنید.

مشکل نوروپاتی در افراد دیابتی

در این مطلب می خواهیم به دلایل بی حسی پاها بپردازیم. این به طور معمول یکی از علائم آسیب دیدن عصب هاست و همچنین از جمله عوارض ابتلا به دیابت نوع دو، می‌باشد. دلیل ایجاد نوروپاتی در بدن مبتلایان، تحت کنترل نبودن قند خون برای مدتی طولانی است. یک قانون ساده در این مورد وجود دارد و آن هم این است که هرچه قند خون شما بالاتر برود احتمال ابتلا به نوروپاتی بیشتر می شود. مسئله اصلی در این میان اغلب نوع عصب هایی است که با آن درگیر می شوند، این عصب ها طولانی ترین اعصاب بدن هستند.

پادرد های مزمن و دیابت

این عصب ها شامل اعصاب ستون فقرات تا انگشتان پا هستند. به همین خاطر است که ابتدا عصب های پاها درگیر می شوند و نه دست ها یا نواحی دیگر بدن. خبر بد این است که معمولا اعصاب هر دو پا بصورت متقارن درگیر می شوند. بنابراین بهتر است همیشه قند خون خود را تحت کنترل قرار دهید تا به مشکل نوروپاتی دچار نشوید. شاید تصور کنید که تنها مشکلی که نوروپاتی برایتان ایجاد می کند همین بی حسی پاهاست ولی متاسفانه نوروپاتی علاوه بر بی حسی پاها  موجب دردهای زیاد و تغییر شکل پاها و حتی آسیب زدن فیزیکی به پاها می شود. به همین دلیل دیگر پاهایتان در کفش های معمولی و یا قبلی شما جا نمی‌شوند.

سایر عوارض نوروپاتی

لیست مشکلات بوجود آمده توسط نوروپاتی خیلی از این حد معمول هم فراتر می رود.نوروپاتی باعث ایجاد خشکی پا و آسیب های غیر قابل جبران به پاها می شود از جمله ایجاد زخم های زیاد و پینه و دیگر آسیب های پوستی نیز می شود. زخم هایی که روی پاها بوجود می آیند باعث زشت شدن، ایجاد درد، و کاهش یافتن جریان خون و کندی در حرکات پاها  می شود. اما این شرایط زمانی بدتر می شود که فرد با بی حسی پاهایش نیز مواجه می شود. این بی حسی موجب می‌شود فرد مبتلا خودش متوجه جراحات و زخم‌های ایجاد شده در ناحیه پاهایش نشود.

همین امر موجب می‌شود ریسک و احتمال آسیب دیدگی پاها، چرک و عفونت و دیگر علائم بالاتر بروند و به همین دلیل،  حتی به قطع شدن پاهای بیمار منجر شود.در اینجا بهتر است برای درک وخامت وضعیت این بیماران برای شما یک نمونه عینی و واقعی را شرح دهیم. در سال 2010  مطابق آمار حدودا 73هزار بیمار دیابتی تحت عمل قطع پا در آمریکا قرار گرفتند.

این آمار واقعا وحشتناک است اما خبر خوب در مورد این بیماری این است که قطع عضو ناشی از دیابت قابل پیشگیری است. راه حل این کار شاید راحت نباشد اما قابل انجام و کاملا عملی است. کافی است که همیشه مراقب وضعیت قند خون خود باشید و تحت کنترل یک پزشک متخصص قرار داشته باشید.

مراقبت های ضروری  از پاها برای بیماران دیابتی

بعلاوه بهتر است که یک پابند محافظ برای پاهایتان بپوشید تا از آسیب های محیطی مختلف به پاها جلوگیری کنید. اگر احساس می کنید که دچار حالتی مانند مور مور شدن یا بی حسی در پاها هستید این علامت را جدی بگیرید. همچنین اگر دیگر نشانه‌ها را نیز دارید مانند ترک خوردن پوست پا و پوسته پوسته شدن، چرک و  زخم شدن و غیره. این وضعیت اصلا نشانه خوبی نیست بهتر است بگوییم که وضعیت شما حاد است و باید سریعا به یک پزشک متخصص مراجعه کنید و درمان‌های لازم را زودتر انجام دهید.

پادرد های مزمن و دیابت

از سوی دیگر انجام ورزش و داشتن تغذیه سالم و کنترل وزن، تاثیرات مضر قند خون را حد زیادی کاهش دهد و به بهبود این بیماری کمک می‌کند. با داشتن این نوع سبک زندگی، مشکلات قلب و عروق و کلسترول بالا تا اندازه زیادی کاهش یافته و از بین خواهند رفت. این نکته را فراموش نکنید که افرادی که چاق هستند و اضافه وزن دارند بیشتر از سایرین به نوروپاتی مبتلا می‌شوند. با این شرایط به غیر از مشکل نوروپاتی مشکل ورم مفاصل پا و دیگر مشکلات ناشی از دیابت هم اضافه می‌شوند که بجز پایین آوردن کیفیت زندگی، درمانشان هم سخت تر می‌شود.

نتیجه گیری

بهترین راه برای پیشگیری از بروز پادرد های مزمن و دیابت این است که کنترل قند خون و درمان‌های دارویی لازم است که نباید از آن غافل شوید. بدترین آسیبی که پاهای یک بیمار دیابتی ممکن است به آن مبتلا شود آسیب عصبی است. پس تا می‌توانید برای بهبود بیماریتان آن را جدی گرفته و دست بکار شوید و یک قدم به جلو بردارید. مشکل فشار خون و کلسترول بالا از موارد مهم بعدی است که باید حتما برای کنترل آن‌ها اقدامات درمانی انجام دهید همچنین به بیماری های قلبی مانند برادی کاردی و آریتمی قلبی هم ممکن است منجر شود. وجود لیپید یا ترکیبات چربی در خون از مواردی است که تاثیر غیر مستقیم ولی مهمی در وضعیت نوروپاتی در پاها دارند.

دکتر بهاره جهانشاهی

دکتر بهاره جهانشاهی

متخصص قلب و عروق

فلوشیپ تصویربرداری قلب و عروق
عضو انجمن قلب اروپا
عضو انجمن آترواسکلروز ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *