فشار خون بالا یکی از عوامل بسیار مهم در آسیب های قلبی است. هنگامی که خون در زمان انقباض قلب نیروی فشاری را به دیواره های سرخرگ وارد کند فشار خون بالا می رود و فرد در شرایط پر فشاری خون یا هیپرتانسیون قرار می گیرد. افرادی که دچار فشار خون بالا هستند در معرض خطر ابتلا به بیماری های قلبی قرار می گیرند. بنابراین اطلاع از این بیماری و جلوگیری از ابتلا به پرفشاری خون بسیار مهم است.
فشار خون بالا در بیماران قلبی
بیماری قلبی ناشی از فشار خون بالا به این معنا است که فرد به دلیل فشار خون بالا دچار تغییرات و اختلالات قلبی شود، که اصلی ترین علت مرگ در فشار خون بالا ایجاد نارسایی قلبی است.
نارسایی قلبی، بزرگ شدن قلب، بیماری عروق تغذیه کننده قلب و… برخی از مشکلاتی است که فشار خون بالا عامل مهمی در به وجود آمدن این مشکلات است .
فشار خون بالا گاهی میتواند بدون داشتن نشانه یا علائمی به وجود آید که در این صورت ریسک حمله قلبی و مرگ را افزایش می دهد.
انواع بیماریهای قلبی وابسته به فشار خون بالا
اگر شخصی دارای فشار خون بالا باشد ممکن است اختلالات قلبی نیز در آن رویت شود چرا که فشاری که خون به دیواره سرخرگ حین انقباض قلب وارد می کند شرایط ایجاد اختلالات قلبی را نیز فراهم می کند.
برخی از انواع بیماری ها و اختلالات قلبی وابسته به فشار خون بالا شامل موارد زیر می باشد:
• تنگی عروق و تصلب شراین
• افزایش ضخامت و حجم قلب
تنگی عروق و تصلب شراین
فشار خون بالا سبب تنگ شدن عروق و شریان هایی که خون را وارد قلب می کند، می شود. با تنگی عروق و کم شدن و گاهی نرسیدن خون به قلب، شخص به عارضه ای به نام بیماری قلبی کرونر مبتلا می شود.
در شرایطی که راه رسیدن خون به قلب مسدود شود و خون وارد قلب نشود، خطر سکته و حمله قلبی به شدت زیاد می شود.
بیشتر بخوانید : تنگی دریچه میترال قلب
افزایش ضخامت و حجم قلب
فشار خون بالا باعث می شود که قلب، وزن و فشار بالایی را تحمل کند که این امر سبب دشوارتر شدن پمپاژ خون توسط قلب می شود. با افزایش این فشار ضخامت و حجم عضله های قلبی نیز زیاد می شود و سبب می شود که خون وارد قلب نشود و نارسایی یا سکته قلبی رخ دهد.
عوارض بیماریهای قلبی ناشی از فشار خون بالا
برخی از عوارض مهم بیماری های قلبی بر اثر فشار خون بالا شامل موارد زیر می باشد:
• نارسایی قلبی
• آریتمی
• سکته قلبی
• حمله قلبی
• ایست قلبی
• سکته مغزی و مرگ ناگهانی
• زوال عقل یا جنون
• اختلال شناختی خفیف
نارسایی قلبی
زمانی که فشار خون بالا سبب ضخیم شدن عضله های قلبی شود خون به سختی وارد قلب می شود در نتیجه قلب هم نمی تواند به خوبی، خونی به سایر اندام ها وارد کند بنابراین نارسایی قلبی به وجود می آید.
آریتمی
عدم پمپاژ درست شریان خون به قلب و سایر اندام ها باعث می شود ضربان قلب غیر عادی شود.
سکته قلبی
سکته قلبی یا حمله ایسکمی زمانی رخ می دهد که به دلیل تصلب شریان ها، خون کافی به مغز نمی رسد و سبب حمله قلبی می شود.
ایست قلبی
اختلال در ورود و خروج خون به قلب سبب از کار افتادن ناگهانی قلب و در نهایت ایست قلبی می شود.
سکته مغزی و مرگ ناگهانی
سکته قلبی شدید و عدم خون رسانی به قلب و در نتیجه ایست قلبی احتمال مرگ ناگهانی و سکته مغزی را زیاد می کند.
زوال عقل یا جنون
زمانی که فشار خون باعث حمله قلبی و در نهایت سکته مغزی شود مشکلاتی اعم از اختلال تفکر، صحبت کردن، استدلال، حافظه، دید و حرکت به وجود می آورد که ناشی از عدم خونرسانی درست قلب به مغز ب دلیل فشار خون بالا و تنگی عروق است.
اختلال شناختی خفیف
یکی از دلایل اختلال شناختی خفیف یا همان آلزایمر عدم خونرسانی کافی از قلب به مغز است که دلیل آن هم فشار خون بالا و انسداد عروق خونرسانی است
عوامل موثر بر ابتلا به بیماریهای قلبی وابسته به فشار خون
یکی از اصلی ترین و رایج ترین عامل اختلالات و بیماری های قلبی فشار خون بالا می باشد همچنین موارد همچون اضافه وزن، عدم انجام حرکات ورزشی، سیگار، غذاهایی با چربی و کلسترول بالا احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی وابسته به فشار خون را بالا می برد.
ژنتیک و سابقه خانوادگی و همچنین افزایش سن از دیگر عوامل موثر بر ابتلا به بیماریهای قلبی وابسته به فشار خون می باشد.
علائم بیماریهای قلبی وابسته به فشار خون
در برخی شرایط فشار خون بالا علائمی ندارد اما این بدین معنا نیست که خطری فرد را تهدید نمی کند در خیلی از مواقع فشار خون بالا بدون هیچ نشانه ای منجر به مرگ شده است، از این رو است که فشار خون بالا یک بیماری خاموش است.
سردرد، تنگی نفس، خون دماغ، گرگرفتگی، سرگیجه، درد قفسه سینه، تغییرات دید، وجود خون در ادرار، برخی از علائم و نشانه های فشار خون بالا است.
چکاب سالانه از جمله مواردی است که در راستای تشخیص فشار خون بالا و یا هر نوع اختلال دیگر کمک می کند. همچنین درصورت دارا بودن سابقه خانوادگی این نوع اختلال، باید با پزشک مشورت کرد تا تعداد دفعات انجام چکاپ در سال با صلاح دید پزشک مشخص شود.
به طور کلی علائم بیماریهای قلبی وابسته به فشار خون شامل موارد زیر می باشد:
• درد در قفسه سینه
• سختی و فشار در قفسه سینه
• کوتاه شدن تنفس
• خستگی دائم
• درد در نواحی گردن، پشت، بازو ها و یا شانه ها
• سرفه های مداوم
• بیاشتهایی
• تورم در پا یا قوزک پا
• تنفس سخت
تشخیص بیماریهای قلبی وابسته به فشار خون
انجام چکاپ و آزمایشات کلی بدن از لازمه های حفظ سلامتی برای هر فرد می باشد. اگر شخصی هر یک از علائم بیماریهای قلبی وابسته به فشار خون را در خود مشاهده کند میباست به پزشک متخصص مراجعه کند.
پزشک با بررسی سابقه ژنتیکی و پزشکی شخص و همچنین انجام تست های پزشکی به بررسی میزان فشار خون و هریک از بیماری های قلبی میپردازد.
از دیگر راه های تشخیص هر یک از اختلالات قلبی، گرفتن نوار قلب و اکوکاردیوگرام می باشد.
درمان بیماریهای قلبی وابسته به فشار خون
درمان دارویی، جراحی و کاردیوورترها ازجمله راه های درمان بیماری قلبی می باشد.
درمان دارویی:
داروهای دیورتیک و بندآورندههای کانالهای کلسیم و بازدارندههای ACE ، نیترات ها، استاتین ها، آسپرین ازجمله داروهاییست که هریک به ترتیب سبب کم شدن فشار خون، کم شدن درد قفسه سینه، کنترل کلسترول بالا، جلوگیری از لخته شدن خون می شوند.
جراحی و کاردیووترها:
در برخی از موارد حاد برای تنظیم مجدد ضربان قلب به وسیله جراحی درون قلب تراشه ای به نام باتری کار می گذارند. از کاردیووتر ها نیز برای درمان آریتمی های قلبی استفاده می شود.
کلام آخر
پیشنهاد می شود که هر شخصی چه سالم و چه بیمار، سالانه و با مشورت پزشک متخصص قلب چکاپ و آزمایشات کلی دهد تا بتواند در صورت به وجود آمدن اختلالی از حاد تر شدن آن جلوگیری کند. مراقبتهای لازم قبل از ابتلا به بیماری های مهمی همچون قلب بسیار با اهمیت است و نقش بسزایی در درمان دارد.